Historie

Trboušany jsou malou vinařskou obcí v přímém sousedství Dolních Kounic ve Znojemské vinařské podoblasti. Leží na rozhraní Bobravské vrchoviny a Dyjsko-svrateckého úvalu.

Historické pěstování révy vinné v Trboušanech dokládají symboly obecního znaku i vlajky. Nejstarší současné vinice pocházejí z dob státních podniků a byly vysázeny jako soukromé záhumenky omezené výměry pro domácí pěstování.

Rozpad Státního statku Brno v roce 1993 umožnil návrat půdy i s porosty vinic vlastníkům a tak jsme v katastru Dolních Kounic začali sami postupně obdělávat 3,75 ha vinic. Je to dědictví našich předků, kteří si na pozemky vydělali věhlasným pěstováním chřestu v dobách Rakousko-Uherska a první republiky.

 

Vinohradnictví

Dlouhá léta jsme vinohradnictví provozovali jen jako vedlejší činnost při zaměstnání. Do dnešních dnů vzrostla rozloha novými výsadbami na 13 hektarů a vinohradnictvím se živíme.

Škálu pěstovaných bílých odrůd tvoří Pálava, Hibernal, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Muškát Ottonel, Tramín červený, Chardonnay, Sauvignon, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský. Z modrých jsou to Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon.

Při ošetřování vinic dodržujeme zásady Integrované produkce.

 

Vinařství

Po kolaudaci vinařství v září 2015 vyrábíme také vlastní vína. Kapacita vinařského zázemí umožňuje zpracovat většinu úrody, avšak samotné vinohradnictví nás vytěžuje natolik, že roční produkci vína omezujeme do 10 000 lahví.

Ručně sklizené hrozny po odstopkování ihned lisujeme pneumatickým lisem, červený rmut kvasí v otevřených kádích s ručním mícháním. Bílé a růžové mošty odkalujeme sedimentací do momentu spontálního rozkvašení. Po odkalení lisujeme kal v lisovacím vaku a výtěžek vracíme k odkalenému moštu. Nevzniká nám tedy žádný materiál pro výrobu podřadných vín z kalů. Dokvášející mošty stáčíme dle úmyslu zachování zbytkových cukrů. Všechna červená vína po alkoholovém kvašení podstupují bakteriální odbourávání kyseliny jablečné. Během zrodu vína od hroznu do láhve uplatňujeme postupy, kterými se vyhýbáme preparátům. Mladá bílá a růžová vína na jaře jednorázově lahvujeme pojízdnou lahvovací linkou, červená vína zrají o rok déle. Všechna vyráběná vína prodáváme v čiré láhvi pod šroubovým uzávěrem jako zemská.

Kompletní firemní reklamu si vytváříme sami.

 

 

 

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.